Fritz Zoltán weblapja

Gyorsinfók

Pontos idő

Időjárási adatok percről-percre

Országos Meteorológiai Szolgálat - felhőkép

CESAR - Central European Solar ARchives

Sarkifény aktivitás

SDO napkép

Hasznos linkek

Spaceweather

Űridőjárási adatok

Mégtöbb információ a napról

Csillagászati hírek, információk

Űrkutatási hírek

Az égbolt aktuális látványa

Európai műholdkép

A nap csillagászati felvétele

"Az amatőrcsillagász bármikor hozzáférhet tanulmányai eredeti tárgyához.
A mindenség remekműveihez ugyanannyi joga van mint a világ nagy
obszervatóriumainak. És semmihez sem hasonlitható az a privilégiuma,
hogy megadatik számára átélni az eredettel való találkozást."

Robert Burnham Jr.

, szombat Legyen a kezdőlapom !

A nevem Fritz Zoltán, Szombathelyen lakom. 1976-ban születtem, amatőrcsillagászattal 1990 óta foglalkozom. Jelenleg a szombathely-i Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület és az MCSE tagja vagyok. Az első távcsövem egy technikai építőkészletből készült és nagyon korlátozott teljesítményű volt. A következő távcsövem egy 60/700-as refraktor volt, ami már valamivel többet tudott, bár ez sem volt valami szuper. Ezután hozzájutottam egy 50/540-es Zeiss refraktorhoz, ami már minőségi ugrást jelentett. Jelenleg egy 90/1250-es MEADE LX90-es MC-t használok. Főleg napészleléssel foglalkozom, de természetesen a csillagászat más területei is érdekelnek. 

Nemrégiben aztán elkészült a legújabb távcsövem, ami már tényleg lehetővé teszi látványos észlelések elvégzését. 

A távcső főtükrét Schné Attila készítette, aki kiváló munkát végzett, a segédtükröt az Unioptik a távcső mechanikai kivitelezését pedig Horváth Tibor végezte, akinek önzetlen munkája és tapasztalata nélkül ez a távcső valószínűleg sokkal szerényebb kivitelű volna.

A távcső főbb paraméterei: A főtükör átmérője 153 mm, fókusztávolsága 1208 mm. A távcső tubusa hengerelt alumínium lemezből készült mindkét végén acél merevítőgyűrűkkel. Az okulárkihuzat egy kiszuperált fényképezőgép objektívjének foglalatából készült. A távcsövön ezen kívül található egy 7*50-es kereső távcső is. A távcsőhöz jelenleg csupán 3db okulár tartozik, egy 4mm-es, egy 6mm-es és egy 12.5mm-es. A távcsövet egy réti féle mechanika hordozza, ami egy hegesztett háromlábú állványon nyugszik.

A műszer a próbaészlelések során megmutatta mire is képes. A tükör nagyon kiválóra sikerült, ez már az első látásra kiderült pedig ekkor még csak ?szemre" volt a távcső bejusztírozva. Ez önmagában nem volna elég, hiszen sok múlik a jó beállításon is, ahol is Noszek Tamás volt a segítségemre azzal, hogy rendelkezésemre bocsátotta lézerkolimátorát. A próba során a távcső teljesítményét Vértes Ernő a Meniscass-éhoz hasonlította. A nemtúl jó nyugodtság ellenére a műszer könnyedén bontotta a 2.5"-es kettőst is. A hold krátereit nagyon jó kontraszttal adta vissza, bár az alacsonyan járó hold és a frontátvonulás miatt a nyugodtság hagyott kívánni valót maga után.

 
név:
jelszó:
2024.május 25. szombat
HKSzCsPSzV
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


Idézetek
Idézetek
· Vélemények az oldalról
CURRENT MOON

Időjárás előrejelzés

Test your Internet connection speed at Speedtest.net